Kymppiluokka (lisäopetus)

Raaseporin lisäopetus järjestetään Jopo-luokan yhteydessä Karjaan keskustassa osoitteessa on Nils Grabbenkatu 5, 3. kerros. Ryhmän koko on max. 10 oppilasta. Lukuvuonna 2017-18 kymppiläisiä ryhmässä on 5. Opettajana toimii Laura Meretniemi-Peltola.

Kympille hakeudutaan yleisimmin nostamaan arvosanoja. Opiskeluun herääminen on ehkä tapahtunut liian myöhään tai sitä ei ole tapahtunut vielä ollenkaan. Tästä syystä yhtenä tärkeänä tavoitteena kympillä on tukea opiskelijan henkistä kasvua ja kehitystä sekä herätellä motivaatiota. Tavoitteena on, että opiskelija oppii tunnistamaan vahvuutensa ja käyttää niitä mahdollisimman tehokkaasti sekä työssä että opiskelussa.  Vahvuuksien kautta voi löytyä uusia tulevaisuudensuunnitelmia ja -haaveita, jotka taas suurella todennäköisydellä herättävät motivaation opiskelua kohtaan. Positiivinen pyörre on valmis. Tavoite on, että lisäopetuksen jälkeen jokaisella opiskelijalla on sekä suunnitelma jatko-opinnoista että valmiudet suoriutua niistä kunnialla.

Kymppiluokalla ei ole omaa opetusuunnitelmaa vaan jokaiselle oppilaalle laaditaan henkilökohtainen oppimissuunnitelma perusopetuksen yhteisistä ja valinnaisista aineista. Pakollisia aineita ovat äidinkieli, matematiikka, englanti ja ruotsi. Muut oppiaineet valikoituvat suunnitelmaan arvosanojen nostamistavoitteiden mukaan. Oppimissuunnitelma tarkastetaan jokaisen jakson (viisi jaksoa/lukuvuosi) jälkeen.

Opintoihin voidaan sisällyttää ns. täsmäopintoja, mikäli opiskelijan jatko-opiskelutavoite on jo tiedossa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esim. lähihoitajaksi suuntava opiskelija voi laskea lääkelaskuja, raksalle suuntavan kanssa keskitytään geometriaan ja pinta-ala/tilavuuslaskuihin. Lukioon suuntaavien opiskelijoiden kanssa tutustutaan lukion oppisisältöihin ja valmentaudutaan lukiotyöskentelyyn.

Opiskeluun sisältyy koulutuskokeiluja mihin tahansa oppilaitokseen. Tavoitteena on löytää jokaiselle sopiva opiskelupaikka seuraavaksi syksyksi.

Työeämän taitoja voi harjoitella työssäoppimispaikoissa. Jopo-luokan tavoin työpaikoilla tehdään tehtäviä ja niiden arviointi sisällytetään oppiaineiden arviointeihin.